samenvatting

Privé rijden in jouw bedrijfsauto? Hoe zit dat met bijtellingspercentages? Jouw Renault bedrijfswagen leent zich naast zakelijk gebruik, natuurlijk ook heel goed voor comfortabele privéritten. De kosten van de bedrijfswagen zijn dan in eerste instantie volledig fiscaal aftrekbaar voor de onderneming.

Loonbelasting en inkomstenbelasting

Als berijder word je belast voor het voordeel van het privé mogen rijden in de bedrijfswagen van de zaak. Er komt dan een bijtelling op het loon dat je verdient. Hierover wordt loonbelasting geheven. Ben je zelfstandig ondernemer, dan wordt de belasting geheven via een bijtelling op je winst. Je betaalt daar dan inkomstenbelasting over.

Lees ook: wil je je bestelauto liever privé houden?

Percentage

De bijtelling wordt om praktische redenen berekend als een percentage van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. In 2023 bedraagt dat percentage 22% voor benzine-, diesel- en plug-in hybride auto’s.

Nul-emissieauto’s

In 2023 komt de bijtelling voor nul-emissie bedrijfsauto's op 16% over de eerste € 30.000. Dat is naar verwachting ook het percentage voor 2024.

In 2025 wordt het percentage 17%. In elk van die jaren wordt het lagere percentage steeds verrekend over de eerste € 30.000. Boven dat bedrag geldt altijd het hogere percentage van 22%.

 

Vanaf 2026 geldt het standaardtarief van 22% - net als bij benzine-, diesel- en hybride auto’s- óók voor elektrische auto’s en betaal je 22% over de gehele catalogusprijs. De ‘grens’ van € 30.000 komt dan te vervallen.

 

Lees meer over Renault Bedrijfswagens op waterstof