samenvatting

Ben jij een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of werk je als zzp’er? Dan heb je de mogelijkheid om je bedrijfswagen zonder bijtelling te rijden. Mét behoud van allerlei ondernemersvoordelen.

keuzeregeling oftewel: de zzp-regeling

Deze regeling staat in de praktijk bekend als de ‘keuzeregeling’ of de ‘zzp-regeling’. Die keuzeregeling biedt je als ondernemer de mogelijkheid om je Renault bedrijfswagen die je zakelijk en privé gebruikt (dat wil zeggen meer dan 500 km privé per jaar én meer dan 10% zakelijk per jaar), voor de inkomstenbelasting privé te houden. Maar tegelijkertijd word je voor de andere autobelastingen wél als ondernemer aangeslagen. 

Lees ook over maximale btw-aftrek

Voordelig voor jou?

De keuze om je Renault bedrijfswagen voor de inkomstenbelasting privé te houden, is vooral voordelig voor bedrijfswagens die niet onder een bijtellingsuitzondering vallen. En waarvoor anders gewoon een bijtelling van 22% zou gelden. Door de bedrijfswagen bij aanschaf of financial lease tot het privévermogen te rekenen, voorkom je de bijtelling.

Weliswaar krijg je dan voor je onderneming geen investeringsaftrek, maar voor je zakelijke kilometers kun je 19 cent per kilometer van je winst aftrekken. 

Lees ook over fiscale voordelen van elektrisch rijden

Btw-auto

Voor de omzetbelasting kun je, ondanks deze privékeuze voor de inkomstenbelasting, gewoon blijven kiezen voor 'behandeling als btw-auto'. Alle gewone btw-regels blijven dan gelden. Beide belastingen staan namelijk helemaal los van elkaar en voor beide kun je een afzonderlijke keuze maken.

Aan beide eisen voldoen

De boeking als privé-investering heeft dat ook geen invloed op de bpm-vrijstelling of het lage mrb-tarief voor bestelauto’s. Voor die beide regelingen geldt de eis dat je ondernemer bent voor de btw én dat je de auto minimaal 10% in je zaak gebruikt. Aan beide eisen blijf je dan voldoen. De vereiste 10% zakelijke kilometers kun je bovendien aantonen met een overzicht van gereden zakelijke kilometers. Zo’n overzicht heb je ook nodig voor de kilometeraftrek van 19 cent. 

Lees ook over de bpm-vrijstelling

Gebruik deze rekentool

Wat het meest voordelig is, hangt ook af van de vraag hoeveel zakelijke kilometers en hoeveel privékilometers er jaarlijks worden gereden. Maar ook wat de jaarlijkse autokosten zijn: benzinekosten, onderhoud, verzekering, mrb en afschrijving. Op basis van deze gegevens kun je voor jouw eigen situatie een berekening maken. Daarvoor is op autoenfiscus.nl een rekentool in Excel beschikbaar.

De praktijk laat zien dat als je relatief veel privékilometers rijdt, een auto van de zaak voordelig is. Daartegenover staat dat het voordeliger wordt de auto privé te houden als je meer zakelijke kilometers rijdt.