samenvatting

Rijd je jouw bedrijfswagen alleen zakelijk of ook privé? En wat gebeurt er als je tussentijds overstapt naar elektrisch rijden?

Tip 1: beschikkingsmacht

Of je de bedrijfswagen ook daadwerkelijk privé gebruikt, maakt voor de bijtelling overigens niet uit. Het gaat bij de bijtelling om de beschikkingsmacht, niet over het werkelijke gebruik. Als je je bedrijfswagen voor maximaal 500 km privé per jaar gebruikt, kun je met een sluitende rittenregistratie voorkomen dat je bijtelling krijgt. Vraag hiervoor een Verklaring geen privégebruik aan en lever die in bij je werkgever. 

Lees meer over 'bijtelling bij privégebruik'

Tip 2: Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bedrijfswagen

Rijd je helemaal niet privé, maar 100% zakelijk met je bedrijfswagen, dan is een rittenregistratie zelfs niet eens nodig. Je kunt dan werken met een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto om de bijtelling te voorkomen. Dat kan ook als je zelf de ondernemer bent. 

Lees ook over de investertingsaftrek

Tip 3: tegenbewijsregeling

Stap je in de loop van het jaar over van een auto, waarvoor je een rittenregistratie hebt, naar een bijtellingsvriendelijke elektrische Renault Electric? Bedenk dan dat de tegenbewijsregeling voor een privégebruik van niet meer dan 500 km op jaarbasis wordt bekeken.

 

Wanneer privé?
Stop je in de loop van het jaar met je rittenregistratie, dan krijg je alsnog een bijtelling over het hele jaar. Het kan dan aantrekkelijker zijn om je elektrische bedrijfswagen pas met ingang van het nieuwe jaar privé te gaan gebruiken.

Tip 4: uitzonderingen

Specifiek voor bedrijfswagens is er een aantal uitzonderingen op de gewone bijtellingsregels.

Er geldt een vrijstelling voor bedrijfswagens wanneer:
• die (vrijwel) uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer. In principe zijn dat bestelauto’s met alleen een chauffeursstoel
• werknemers buiten werktijd de bedrijfswagen niet privé kunnen gebruiken, omdat deze op de zaak achterblijven
• er een overeenkomst met een verbod op privégebruik is opgesteld tussen werkgever en werknemer

 

Forfaitaire bijtellingspercentage
Ook voor doorlopend afwisselend gebruikte bedrijfswagens geldt het forfaitaire bijtellingspercentage niet. In plaats daarvan is de werkgever dan een jaarlijkse eindheffing van € 300 per bestelauto verschuldigd.