samenvatting

Investeer je in een elektrische bedrijfswagen? Dan kan deze investering in aanmerking komen voor milieu-investeringsaftrek (MIA).

Extra investeringsaftrek

De MIA is een extra investeringsaftrek, die je bij koop of financial lease kunt combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Op deze manier kan je totale investeringsaftrek oplopen tot maximaal 64%.

MIA

Voor de MIA wordt jaarlijks een lijst opgesteld: de zogeheten ‘milieulijst’ met milieuvriendelijke investeringen. Je vindt deze op www.rvo.nl. De MIA kent verschillende percentages voor deze aftrekpost. Soms wordt de aftrek ook beperkt tot een deel van de investering. Welke voorwaarden en welke percentages van toepassing zijn, blijkt uit de milieulijst. Ook blijkt uit de exacte omschrijving in die lijst tot welk investeringsbedrag de MIA verleend wordt. Voor 2021 staan elektrische bedrijfswagens en taxi’s voor de volgende bedragen op de milieulijst:

 

Elektrische bestelauto, N1 categorie 36% MIA over max. € 75.000 G 3101 (Milieulijst)
Elektrische bestelauto, N2 categorie 36% MIA over max. € 75.000 G 3103 (Milieulijst)
Elektrische taxi < 9 personen 27% MIA over max. € 40.000 D 3105 (Milieulijst)
Elektrische taxi, 9 persoons of rolstoelvervoer 36% MIA over max. € 75.000 G 3106 (Milieulijst)

Tip 1: binnen 3 maanden melden

Wacht na je order niet te lang met je melding bij RVO. Om de MIA te kunnen krijgen, moet je je investering namelijk binnen 3 maanden melden bij het e-loket van de RVO. Met die aanmelding bewaakt de RVO de budgetuitputting van deze fiscale subsidieregeling. 

Lees ook over fiscale voordelen van elektrisch rijden

Tip 2: de regeling met heel jonge auto’s

De MIA geldt in principe alleen voor nieuwe, ongebruikte bedrijfsmiddelen. Wel is er inmiddels een regeling getroffen voor heel jonge auto’s (met name voor zogenaamde demo’s) van maximaal 6 maanden oud of met minder dan 6000 km. Deze komen nu, als deze auto’s in het jaar van aanschaf nog op de MIA-lijst staan, wél voor MIA in aanmerking.

Je aftrek wordt definitief als je de bedrijfswagen inruilt na het vierde hele kalenderjaar na het jaar van investeren. Ruil je je bedrijfswagen eerder in, dan wordt via een desinvesteringsbijtelling je investeringsaftrek herrekend tot een aftrek over je afschrijving. 

Lees ook over energie-investeringsaftrek voor transportkoeling en bakopbouw

Tip 3: gebruik de actuele lijst

Raadpleeg voor investering altijd de website rvo.nl voor de actuele milieulijst en de concrete productomschrijvingen. De lijst kan tussentijds gewijzigd worden en de regeling kan gesloten worden.